dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Van de notaris

Vergissing, geen partnerschapsvoorwaarden

Door Ellen van Pelt op dinsdag 31 januari 2017 11:00
  • ignore touch

    Ellen van Pelt. © Ellen van Pelt / Eigen foto

mail pinterest

Ga je trouwen dan moet je van tevoren heel veel regelen. Op internet is genoeg informatie te vinden voor aanstaande echtparen, maar toch komt het voor dat mensen die informatie missen en vergeten om huwelijkse voorwaarden te maken.

Zo stond er onlangs een jong stel voor de rechter, zij waren niet getrouwd, maar een geregistreerd partnerschap aangegaan. Een geregistreerd partnerschap is ooit geïntroduceerd als mogelijkheid voor paren van gelijk geslacht om toch een verbintenis aan te kunnen gaan die qua gevolgen leek op trouwen. Maar vlak voor de invoering van het geregistreerd partnerschap is het ook opengesteld voor heterostellen. Sinds de invoering van het homohuwelijk wordt het geregistreerd partnerschap minder gebruikt, maar het komt nog wel voor.

Het geregistreerd partnerschap is – zoals veel wordt gedacht - niet hetzelfde als een samenlevingsovereenkomst. Ook voor een geregistreerd partnerschap geldt dat het gesloten moet worden via de burgerlijke stand. Als het stel geen gemeenschap van goederen wil dan zal er voor de partnerregistratie een akte met partnerschapsvoorwaarden gemaakt moeten worden bij de notaris.

Het jonge stel was een geregistreerd partnerschap aangegaan zonder partnerschapsvoorwaarden. Zij vroegen de rechter om hun partnerschapsregistratie nietig te verklaren omdat zij zich niet hadden gerealiseerd dat door het partnerschap de schulden van de vrouw gemeenschappelijk zouden worden. Ook wisten zij niet dat de partnerschapsvoorwaarden voorafgaand aan de registratie gemaakt moesten worden.

De rechter is heel duidelijk, van nietig verklaren van het partnerschap is geen sprake. De man en de vrouw hadden zichzelf vooraf goed moeten informeren via de notaris, of via internet waar de juiste informatie gemakkelijk te vinden is, vooral omdat zij er zelf van doordrongen waren dat zij door de schulden van V geen gemeenschap van goederen wensten.

Overweegt u een huwelijk of geregistreerd partnerschap en wilt u huwelijkse / of partnerschapsvoorwaarden maken? Maak ruim voor de geplande datum een afspraak op mijn kantoor. Wij zorgen graag dat u goed op de hoogte bent, en tijdig uw documenten op orde heeft.