dossiers
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Op woensdag 9 januari wordt de 51-jarige Henk Eker uit Oosterwolde bij e...
Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeentera...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Van de notaris

Trouwen gebeurt in de toekomst niet langer standaard in gemeenschap van goederen

Door Ellen van Pelt op dinsdag 11 april 2017 13:00
  • ignore touch

    Trouwen. © Pixabay.com

mail pinterest

In Nederland geldt al jarenlang dat mensen in gemeenschap van goederen trouwen, als zij niet vóór het huwelijk bij de notaris huwelijkse voorwaarden hebben gemaakt.

Door het maken van huwelijkse voorwaarden kunnen echtgenoten of geregistreerd partners, afwijken van de gemeenschap van goederen en hun vermogens privé houden. Ook worden huwelijkse voorwaarden vaak gemaakt om te zorgen dat de partners niet aansprakelijk worden voor elkaars schulden, zeker als er een echtgenoot is die een eigen bedrijf heeft.

Een aantal leden van de Tweede Kamer vond dat het huwelijksvermogensrecht gewijzigd moest worden. Zij hebben een initiatiefwetsvoorstel ingediend, om de wettelijke gemeenschap van goederen tussen gehuwden en geregistreerd partners te beperken.

Trouwen gebeurt in de toekomst niet langer standaard in gemeenschap van goederen, maar in beperkte gemeenschap. Willen stellen in de toekomst nog in gemeenschap van goederen trouwen, dan moeten ze eerst naar de notaris. Net als de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer inmiddels ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel. Waarschijnlijk treedt de wet al per 1 januari 2018 in werking.

Dit betekent voor stellen die dan na 1 januari 2018 trouwen onder meer, dat alles wat een echtgenoot krijgt door een erfenis of een schenking, van hem privé blijft, behalve als de schenker of de overledene een zogenaamde insluitingsclausule heeft gemaakt. Dan valt de erfenis of de schenking wel in de gemeenschap van goederen. 

Ook alles wat ieder van de echtgenoten al voor het huwelijk had blijft van de betreffende echtgenoot, behalve zaken die al gemeenschappelijk waren voor het huwelijk, denk daarbij aan het huis dat het stel al jaren samen bewoont voor zij gaan trouwen.

Gaat u binnenkort trouwen en overweegt u huwelijkse voorwaarden? Neem dan vooral tijdig contact met mij op.

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.