dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Van de notaris

Wie betaalt die bepaalt....

Door Ellen van Pelt op maandag 19 juni 2017 11:00
  • ignore touch

    Ellen van Pelt. © Ellen van Pelt / Eigen foto

mail pinterest

Wanneer je een huis koopt, wordt de overdracht juridisch begeleid door de notaris. Een bestaand huis koop je meestal 'kosten koper'. Dat betekent dat de koper de kosten betaalt van de notaris.

Degene die de notaris betaalt, mag de notaris kiezen of wel wie betaalt die bepaalt. Bij kosten koper kiest dus de koper zelf een notaris uit die nodig is voor de eigendomsoverdracht van de woning en het opmaken van de hypotheekakte. Tenzij je vóór de koop hebt afgesproken dat de verkoper de notaris kiest.  

Een nieuwbouwhuis koop je meestal 'vrij op naam'. Dat betekent dat de verkoper alle kosten van de notaris betaalt. Bij een nieuwbouwhuis kiest de verkoper daarom de notaris. Meestal is er voor een nieuwbouwproject gekozen voor een (project)notaris.

De tarieven van notarissen zijn vrij. Van alle kanten krijgt de klant het advies een aantal offertes op te vragen bij verschillende notarissen voordat zij voor een bepaalde notaris kiezen. De praktijk wijst uit dat het laagste tarief niet zaligmakend is.  Bij een eindafrekening worden dan soms extra kosten ( de kleine lettertjes)  in rekening gebracht en bent u uiteindelijk toch duurder uit dan u had verwacht. 

De offerte die ik offreer beschrijft niet alleen de notariskosten maar ook de verschuldigde BTW en eventuele bijkomende kosten en belastingen, bijvoorbeeld kadasterkosten. In mijn tarief zitten alle kosten voor de werkzaamheden die ik als notaris moet verrichten. Geen verrassingen achteraf.

Vragen of wilt u dat ik met u meekijk? Vraag een offerte aan en maak een afspraak met mij.