dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Van de notaris

Eigen woning schenking en 180 dagen

Door Ellen van Pelt op Monday 4 June 2018 11:00
  • ignore touch

    Ellen van Pelt. © Ellen van Pelt

mail pinterest

Als er vlak voor overlijden nog schenkingen worden gedaan om daarmee erfbelasting te besparen voor de erfgenamen komt men meestal bedrogen uit.

De truc wordt vaak bedacht omdat schenkingen kort voor overlijden ervoor zorgen dat – na overlijden – de erfenis kleiner is. De erfdelen van de erfgenamen zijn dan ook kleiner en erfgenamen hoeven minder erfbelasting te betalen in de hoogste schijf. De belastingdienst heeft hier al lang geleden een stokje voor gestoken met de zogenaamde 180-dagen-regeling.

Als iemand binnen zes maanden voor overlijden een schenking doet, wordt de schenking toch weer bij de nalatenschap opgeteld voor de berekening van erfbelasting. De truc slaagt dus niet.
De inmiddels beroemde eigenwoningschenking van €100.800,- vormt een uitzondering op de 180-dagenregel. Deze schenking kan wel binnen zes maanden voor overlijden worden gedaan zonder dat er na overlijden toch weer een bijtelling bij de erfenis plaatsvindt.

Heeft u plannen voor schenkingen, regel en stem vroegtijdig met mij af. Op mijn website: www.notariskantoorvanpelt.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp. Wilt u meer weten over de grote eigenwoning schenking, neem dan gerust contact op met mijn kantoor voor het maken van een afspraak.