Weekmenu

Gebeurens

Door Henk Berghuis op vrijdag 9 februari 2018 09:00
  • ignore touch

    © Schrijverij Lensen

mail pinterest

Vanaf vandaag staat er van alles te gebeuren. Rond de middag, onze tijd, worden de Olympische Winterspelen geopend. Op verschillende plaatsen, vooral in het zuiden van het land breekt de pleuris los. Oftewel carnaval.

Een gebeuren waar een ieder die hier aan mee doet zich zes dagen lang ongegeneerd als een debiel kan en mag gedragen.

Maandag begint het ABN Amro tennistoernooi in Rotterdam. Dit laatste is best leuk maar daar blijft een mens niet voor thuis. Veel wel voor de Winterspelen. Wij, van de Cerck, zullen, zolang er uitgezonden wordt, de TV aanzetten. Alleen als we open zijn trouwens want vaak wordt er ’s morgens heel vroeg al uitgezonden.

Wat dat carnaval betreft heb ik vooral medelijden met onze nieuwe burgemeester Mevrouw Damsma. Enkele maanden terug nog wethouder in Maastricht en nu zit ze met carnaval in de “bruisende” gemeente Midden-Drenthe de boel een beetje te besturen.

Het is natuurlijk ook geen optie om dan tijdens carnaval naar het zuiden te gaan want dan is onze gemeente stuurloos. Dat kan niet. Ze zal zich nog wel eens achter de oren krabben als zij door het raam van haar nieuwe huis in Smilde met al die lege straten en sombere mensen in de kou naar buiten kijkt. Daar wordt een mens, en vooral een Bourgondische burgemeester, niet vrolijk van. Neem ik aan.

Er zijn echter mensen die een broertje dood hebben aan het carnaval. Die ontvluchten de zuipende massa en gaan een rustig weekje doorbrengen in bijvoorbeeld Drenthe. Wellicht is onze burgemeester ook blij dat ze eindelijk eens niet aan het carnaval hoeft mee te doen. Dan zit ze goed hier.

Het blijft een vreemd gebeuren dat carnaval. Het is in de negentiende eeuw ingevoerd. Zes dagen voor Aswoensdag, het begin van 40 dagen vasten die de katholieken aanhouden als boetedoening voor het paasfeest. Dat carnaval vieren gaat ze goed af maar die 40 dagen ramadan zouden beter kunnen. Hier zijn moslims veel beter in.

Toch blijft dit alles een vreemd gebeuren. Zoals er heel veel vreemde gebeurens zijn. De Olympische Winterspelen zijn dan weer wel een leuk gebeuren. Laat het maar gebeuren.

Had ik net de mail verzonden, zat de bijlage er niet bij. Ieder nadeel hep z’n voordeel. Nu kan ik u nog een wijsheid meegeven. Café de Liefde is net begonnen. Er werd mij verteld dat een ieder 6 keer een halve minuut per dag moet knuffelen. Hiervan gaat je stresshormoon naar beneden. Doe er uw voordeel mee. Het kost niets.   

LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.