dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Beilen

Eerste Stolpersteine gelegd in centrum Beilen

Geplaatst op dinsdag 4 november 2014 18:58
  • De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatst de eerste Stolpersteine in Beilen. © BRU/ Ron de Vos

  • Leerlingen van het Dr. Nassau College leggen witte rozen bij de gedenkstenen. © BRU/ Ron de Vos

  • Stolpersteine gelegd in Beilen. © NDC/ Ron de Vos

  • Stolpersteine gelegd in Beilen. © BRU/ Ron de Vos

  • Stolpersteine gelegd in Beilen. © BRU/ Ron de Vos

  • Benyomin Jacobs, opperrabijn van het Interprovinciaal Opperrabinaat, spreekt tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis. © BRU/ Ron de Vos

  • ignore touch

    Filmpje Stolpersteine in Beilen. © NDC/ Ron de Vos

pinterestmail

Beilen - In het centrum van Beilen zijn dinsdag de eerste vijftien Stolpersteine (gedenkstenen) gelegd voor de huizen waar de slachtoffers van de jodenvervolging in de Tweede Oorlog hebben gewoond.

Overal in Europa liggen Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd. In 1993 ontwierp de Duitse kunstenaar Gunter Demnig het Project Stolpersteine in Duitsland. Persoonlijke gedenktekens voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Beilen heeft de kunstenaar de Stolpersteine zelf geplaatst.

De steenlegging werd voorafgegaan door een bijeenkomst in het gemeentehuis, die werd bijgewoond door nabestaanden en betrokkenen uit binnen- en buitenland. Sprekers die waren uitgenodigd waren Anne de Vries, de zoon van de Drentse schrijver/verzetsman Anne de Vries, Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Benyomin Jacobs, opperrabijn van het Interprovinciaal Opperrabinaat.

Het saxofoonensemble van AMDG speelde passende muziek.

De eerste Stolpersteine werden vervolgens gelegd op het adres Markt 4. Leerlingen van het Dr. Nassau College legden witte rozen bij de gedenkstenen. Ook op vijf andere locaties in het centrum van Beilen werden Stolpersteine geplaatst.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.