dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Beilen

'Met elkaar' is het credo van het coalitieakkoord

Geplaatst op donderdag 17 mei 2018 14:01
  • De wethouder in spe (vrnl) Anique Snijders, Erjen Derks, Jan Schipper en Dennis Bouwman. © NDC/ Ron de Vos

  • Erjen Derks © NDC/ Ron de Vos

  • Jan Schipper © NDC/ Ron de Vos

  • Anique Snijders © NDC/ Ron de Vos

  • Het aankomend college © NDC/ Ron de Vos

pinterestmail

Beilen - In Midden-Drenthe bouwen we samen aan onze samenleving. Inwoners, ondernemers, organisaties én de gemeente. Zo begint het coalitie-akkoord dat de titel 'Sociaal en ondernemend Midden-Drenthe' draagt en donderdagmiddag werd ondertekend door de aankomende wethoudersploeg en de fractievoorzitters van de collegepartijen PvdA, CDA, VVD en Gemeentebelangen.

De wethouders in spe (24 mei is de installatie) zijn Dennis Bouwman (PvdA), die ook al anderhalf jaar in het college zat; Jan Schipper (CDA); Erjen Derks (Gemeentebelangen) en Anique Snijders (VVD).

Met elkaar 

'Met elkaar maken we het verschil. We maken onze gemeente leuker, mooier, nog meer leefbaar', zo vervolgt het en 'met elkaar' loopt als een rode draad door het akkoord dat op hoofdlijnen aangeeft welke kant het op moet, maar de manier waarop wordt nog besproken. Daarbij krijgen raad en inwoners een belangrijk aandeel in de opzet van beleid. Geen dichtgetimmerd akkoord, zoals de raad al eerder wenste, maar eentje dat nog invulling gaat krijgen.

Anique Snijders (42) zegt trots te zijn op haar functie en portefeuille: 'Zaken als economie, wegen en recreatie/toerisme is een prachtige portefeuille met mijn liberale achtergrond.'

Erjen Derks (27) is ook ingenomen met zijn takenpakket waar onder meer sport, inwonersparticipatie en jeugdzorg zitten: 'Een portefeuille die dicht bij mij staat.'

Jan Schipper (50) voelt zich ook prima bij zijn portefeuille met onder meer financiën, ruimtelijke ontwikkeling buitengebied.

Dennis Bouwman (38) is blij dat zijn wethouderschap verlengd is: 'Ik ben blij dat ik door mag en verder kan met wonen, zorg en dorpen.'

Ze staan te popelen om te beginnen en Bouwman omschrijft het toekomstige college (inclusief burgemeester Damsma) als een 'een mooi team met z'n vijven. Er zit genoeg vertrouwen in onderling.'

Thema's 

De partijen zijn niet alleen tevreden over de inhoud van het akkoord, maar vooral ook over de manier waarop het tot stand is gekomen: soepel en in goed overleg onder de prima  leiding van formateur Wietze van der Zwaag. De vier beoogde wethouders hebben er zin om in een nieuw college met dit akkoord aan het werk te gaan! 

In het akkoord staan de vijf thema’s benoemd die voor de coalitiepartijen de komende jaren het meest van belang zijn. Dan gaat het allereerst om hoe gemeente en samenleving kunnen samenwerken. De coalitie wil investeren in vertrouwen. Het goede sociaal beleid wordt voortgezet en wordt op onderdelen zelfs nog versterkt. De partijen kiezen voor een totaalaanpak  op het terrein van duurzaamheid, klimaat en energie. Veiligheid krijgt nog meer aandacht. 
 
Tijdens de raadsvergadering op donderdag 24 mei spreekt de gemeenteraad zich uit over het coalitieakkoord.
 
Na de zomer wil het nieuwe college samen met de samenleving en de gemeenteraad een uitvoeringsagenda op gaan stellen. Dan krijgt het akkoord op hoofdlijnen een vertaling in concrete acties. 
 
 


 
 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.