dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Regio

Drents opgravingsverslag uit 1809 herontdekt in Brussel

Geplaatst op donderdag 27 november 2014 16:59
  • © Eigen foto

pinterestmail

Assen - Op 9 december 2014 verschijnt de 131e editie van de Nieuwe Drentse Volksalmanak. Michiel Verweij schrijft hierin over een opgravingsverslag van Johannes Hofstede (1765-1848) dat onlangs is herontdekt in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Hofstede hield zich bezig met archeologische activiteiten en schreef in 1809 het verslag van de opgraving van hunebed D41. Verweij reconstrueerde de geschiedenis van dit manuscript en de tekeningen die Hofstede van de vondsten maakte.

De nieuwste editie van de Nieuwe Drentse Volksalmanak bevat nog meer interessante kost. Zo schrijft Cees van Dijk over Albertus Slingenberg (1818-1890), gelegenheidsdichter en schaduwburgemeester van Coevorden en besteedt Henk Luning aandacht aan de visserij in de Drentse beken en ‘weiers’ of visvijvers. Peter van Wiechen en Jan van der Meer schrijven over Louis van Heiden, Drenthes enige zeeheld. Hij maakte furore bij de Russische marine en hij raakte ingeburgerd in de Russische maatschappij.

Archeologie

Op het gebied van de archeologie biedt de Nieuwe Drentse Volksalmanak 2014 interessante artikelen van Wijnand van der Sanden over hunebed D13 bij Eext en over oude namen van Drentse hunebedden die verwijzen naar de duivel. Vincent van Vilsteren wijdt een tekst aan de bijzondere vondst van een Alsengem, een steentje met een ingegraveerde afbeelding. Deze vondst werd door Detector Magazine uitgeroepen als vondst van het jaar 2013.

Geschiedenis, archeologie, historische geografie, monumentenzorg, architectuur en beeldende kunsten, de Nieuwe Drentse Volksalmanak bestrijkt een breed veld en biedt elk jaar 200 pagina’s bouwstenen voor de regionale geschiedschrijving. Wie geïnteresseerd is in het lange en rijkgeschakeerde verleden van Drenthe mag de Nieuwe Drentse Volksalmanak niet missen.

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.