dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Regio

Honden zijn een plaag voor schaapskudde Balloo

Geplaatst op Thursday 5 February 2015 10:22
  • De schaapskudde in Balloo. © Rene Legerstee

  • De schaapskudde in Balloo. © Rene Legerstee

  • De schaapskudde in Balloo. © Rene Legerstee

pinterestmail

Balloo - Bij alle ingangen van het Balloërveld staan borden dat honden alleen aangelijnd de hei op mogen. Toch worden de herders van de schaapskudde bijna dagelijks geconfronteerd met loslopende honden.

‘Het lijkt wel of het er ieder jaar meer worden. De terreinen zijn van Staatsbosbeheer. Die moeten handhaven en dat doen ze ook. De Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s) lopen wel over de hei en delen eventueel bekeuringen uit, maar om vier of vijf uur is hun werkdag voorbij,’ vertelt Marianne Duinkerken, herder van de grootste Drentse schaapskudde.

Spontane abortus

Afgelopen maandag ging het ook weer mis toen een hond midden tussen de kudde sprong. ‘Dat doet heel veel kwaad bij de schapen. Drachtige ooien kunnen door de schrik een spontane abortus krijgen, andere willen niet meer gedekt worden of sterven door de stress. Ik begrijp best dat mensen hun honden los willen laten lopen, maar hier mag dat echt niet. Staatsbosbeheer heeft daar andere gebieden voor opengesteld.’ Duinkerken heeft nog niet meegemaakt dat de dieren werden doodgebeten. Mensen zouden hun verantwoordelijkheid op dit punt moeten nemen, vindt ze. ‘Niet aangelijnde honden zorgen voor een totale onrust op het veld. Het is niet alleen schadelijk voor de schapen, maar ook voor reeën, velduilen, vossen  en vogels in het broedseizoen.’

Windrichting

Ze loopt met de kudde over het hele terrein, want het totale veld moet worden beweid. Het is dus moeilijk om loslopende honden te ontlopen. Waar ze die dag loopt laat ze afhangen van de conditie van de dieren, het weer en de windrichting. Ook speelt het seizoen een rol. ‘In de winter pakken de schapen vooral de hoge heide aan, in het voorjaar de jonge boomopslag aan de randen van het veld.’ Als er lammetjes zijn wordt het nog riskanter voor de schaapsherders om met de kudde over het veld te lopen. Soms vallen die op de heenweg al in slaap op de hei en komen pas weer op de terugweg bij de kudde. ‘Dan ben ik er dus niet steeds bij.’


 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.