dossiers
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeentera...
Lees alles over het sportgala Midden-Drenthe van 2017
Bekijk afleveringen van het tv-programma over ondernemen en voor onderne...
Regio

Twee jaar cel en tbs voor poging verkrachting kleuter in lift

Geplaatst op vrijdag 27 maart 2015 14:55
  • © NDC Mediagroep

pinterestmail

Assen - Een poging verkrachting van een kleuter, ontucht en vrijheidsberoving heeft een 39-jarige Assenaar een celstraf van twee jaar en tbs met dwangverpleging opgeleverd.

De man vergreep zich op 7 september aan een 5-jarig meisje. Het kind vluchtte de lift in, gevolgd door haar belager. Daar werd het broekje en rokje van het kind naar beneden getrokken en het meisje betast. Door hard te gillen om haar moeder trok het meisje de aandacht van omstanders.

'Hierdoor heeft het kind erger weten te voorkomen', meende de rechter. Ze sprak van een ernstig zedendelict waar naast een celstraf een langdurige behandeling noodzakelijk is. Tegen de man werd twee weken geleden drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank vindt het belangrijker dat de man eerder met de tbs-behandeling begint en beperkte om die reden de celstraf.

De man heeft al sinds zijn pubertijd seksuele gevoelens voor kinderen. Twee keer eerder is hij veroordeeld voor ontucht met meisjes. Na zijn laatste veroordeling in 1999 werd hij opgenomen voor een lange behandeling in een psychiatrische kliniek in Assen. Doel was hem te leren met zijn pedoseksuele gevoelens om te gaan en herhaling te voorkomen. De behandeling was succesvol en de man mocht uiteindelijk op zichzelf wonen.

Alcohol en cocaïne

De man verzweeg echter dat hij tijdens de behandeling weer alcohol en cocaïne had gebruikt. Ook was hij op internet op zoek gegaan naar kinderporno. Dit heeft hem verder geen strafrechtelijke vervolging opgeleverd. Hij had naar eigen zeggen in maart van dat jaar bij de wijkagent aan de bel getrokken dat het niet goed met hem ging. Hier werd, volgens de advocate van de Assenaar, 'traag op gereageerd'.
 
De man fietste in september uiteindelijk rond en kwam het slachtoffer tegen bij een flat in Assen-Oost. Nadat hij haar aansprak, wilde ze naar haar huis. In de lift naar boven betastte de man haar en hield hij haar tegen toen ze eruit wilde. Hij tilde haar op om mee te nemen naar de bosjes. Het kind begon te krijsen en te gillen. Hij liet haar los en ging er van door.

'Feiten zijn te ernstig'

De daad kan de man door de ziekelijke stoornissen in verminderde mate worden aangerekend. Deskundigen adviseerden de mildere tbs-variant met voorwaarden. In dit laatste ging de rechtbank niet mee. 'De feiten zijn te ernstig. De veiligheid moet worden gewaarborgd.' (ADP)

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.