dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Regio

Mislukte buitenlandse projecten kosten WMD 13 miljoen

Geplaatst op dinsdag 14 juni 2016 16:27
  • Stichting Waterprojecten Oost-Indonesië. © SWOI

  • WMD in Indonesie. © WMD

pinterestmail

Assen - De Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) is Assen moet 13 miljoen euro afboeken op activiteiten in Indonesië. Dat meldt RTV Drenthe.

Vanaf begin jaren negentig was WMD al internationaal actief. Medewerkers van WMD deelden hun kennis en ervaring met betrokken inwoners in het project 'Water voor de Masai', een samenwerkingsproject met AMREF Flying Doctors in Kenia.

De laatste jaren helpt WMD samen met lokale waterbedrijven de situatie in Indonesië te verbeteren. 

De Rijksoverheid stimuleert dat waterleidingbedrijven hun steentje bijdragen aan goed waterbeheer wereldwijd. In de Drinkwaterwet is vastgelegd dat drinkwaterbedrijven maximaal 1% van hun omzet mogen gebruiken voor internationale activiteiten.

De Stichting Waterprojecten Oost-Indonesië (SWOI) beheert het budget dat de Nederlandse overheid ter beschikking heeft gesteld aan de waterprojecten van Waterleidingmaatschappij Drente (WMD) in Oost-Indonesië.

Verantwoordelijk voor alle buitenlandse projecten was voormalig directeur Karst Hoogsteen. Hij besliste, volgens RTV Drenthe zelf wat en hoeveel werd geïnvesteerd in Indonesië, zonder dat de eigen raad van commissarissen er weet van had.

Een speciale commissie onder leiding van oud-minister Margreeth de Boer constateerde al dat de activiteiten in Indonesië ondoorzichtig waren en stopgezet moesten worden.

  • gallerij afbeelding

    Stichting Waterprojecten Oost-Indonesië. © SWOI

  • gallerij afbeelding

    WMD in Indonesië © WMDInterim-directeur Peter Glasbeek nam het stokje op 1 april over Karst Jan Hoogsteen. Volgens Glasbeek is het op dit moment even puinruimen en moeten de financiële cijfers van 2013 worden aangepast. Dat verklaart hij dinsdagmiddag tegenover de regionale omroep. 

'Zo'n dertien miljoen euro wordt van de reserves afgehaald. De projecten in Indonesië hebben in totaal zo'n veertig miljoen euro gekost. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daar tien miljoen euro aan bijgedragen.' 

De verwachting is dat de verliezen voor 2014 en 2015 beperkt blijven. De tekorten hebben overigens geen consequentie voor de waterprijs. Volgens Glasbeek is die tak van het bedrijf kerngezond.

Reacties

Toch is niet iederen daar van overtuigd. De reacties op social media zijn helder: 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.