dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Regio

Vriendin van vermoorde Berend Smit start petitie

Geplaatst op dinsdag 6 december 2016 14:11
  • Onderzoek naar het misdrijf in Dwingeloo. © Archief Piet Bosma

pinterestmail

Wapserveen - Ciska Postma uit Wapserveen biedt vandaag een petitie aan in Den Haag. Ze startte die petitie om de uitvoering van de levenslange celstraf aangepast te krijgen.

Postma is de toenmalige vriendin van Berend Smit uit Dwingeloo, die in 2012 op het Dwingelderveld werd vermoord. De verdachten, de broers Admilson en Marcos R. kregen tot nu toe geen levenslange celstraf, omdat de uitvoering van die straf niet goed is geregeld.

Het Europees Hof en de Hoge Raad eisen dat er bij een levenslange celstraf perspectief is voor de veroordeelde. Dit kan door een goed werkende gratieregeling, of het inbouwen van een toetsingsmoment na bijvoorbeeld twintig jaar detentie.

In Nederland is dat beleid er op dit moment niet. Daardoor weigeren rechters om de levenslange straf op te leggen.

Postma zegt daarover: 'De daders van mijn vermoorde partner Berend Smit, dreigen te ontkomen aan een levenslange celstraf op grond van politieke redenen. Dit mag en hoeft niet te gebeuren. Ik zal er dan ook alles aan doen, wat binnen mijn vermogen ligt, om te voorkomen dat de daders over 17 jaar al weer vrij rond lopen.' 

De petitie is te lezen en eventueel te ondertekenen op: https://herzielevenslang.petities.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.