dossiers
Op woensdag 9 januari wordt de 51-jarige Henk Eker uit Oosterwolde bij e...
Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeentera...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Regio

Eindelijk, met enige aarzeling, weer naar buiten

Geplaatst op donderdag 20 april 2017 15:01
  • Eindelijk naar buiten. © Ron de Vos

pinterestmail

Witteveen - De vrije uitloopkippen van pluimveehouder Bouwhuis in Witteveen mochten donderdagochtend eindelijk na zo'n 5,5 maand weer naar buiten. Door de vogelgriep was er al die tijd een ophokplicht.

Niet dat de 27.000 vrij uitloopkippen die Bouwhuis Agro rijk is 's ochtends massaal luid kakelend naar buiten renden vanuit de 700 m2 binnenruimte. Nee, er was aarzeling zo bemerkte Rianna Bouwhuis: 'Ze zijn wat onwennig na 5,5 maand binnen zitten. Maar we zijn blij dat het zover is.'

Schade

Die blijheid is voorstelbaar als je weet dat de drie broers Bouwhuis, die de eieren gezamenlijk verkopen, een forse schade per week leden. Rianne legt uit dat na de de eerste twaalf weken ophokplicht de schadeteller begon te tikken. Dan hebben we het over elf weken dat er minder ontvangen werd voor de eieren, die toen formeel niet het predikaat meer mochten hebben van vrij uitloopeieren: 'De groothandel in Duitsland die onze eieren afneemt had de eieren in speciale doosjes gedaan met een meerprijs uit solidariteit met ons.' Daardoor was de schade minder dan de verwachte 200.000 euro.

Bouwhuis en collega-pluimveehouders hebben een stille hoop dat de overheid via een kort geding met een schadevergoeding komt waardoor ook Europese steun vrijkomt.

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.