dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Regio

Luistersteen Spier onthuld

Geplaatst op dinsdag 15 mei 2018 21:55
  • Jan Smit. © Jannie Leungen

pinterestmail

Spier - Net als in enkele andere plaatsen in Drenthe is vrijdag in Spier een luistersteen onthuld waarmee op digitale wijze lokale informatie gegeven wordt over de periode rond de Bevrijding.

Namens Dorpsbelangen Spier heette Minze Vries alle aanwezigen welkom waaronder burgemeester Mieke Damsma en de mensen van Keep them Rolling. Zij waren met ongeveer 25 historische voertuigen naar Spier gekomen.

Jannie Hadderingh gaf een uitleg over de Liberation route waar de luistersteen een onderdeel van is en wat een luistersteen daaraan toevoegt. In het kort is de Liberation Route een internationale route die de geallieerden hebben afgelegd in de periode 1944-1945. Je kunt middels de luisterstenen deze route “beleven”. In Drenthe zijn of komen vijf stenen: Westerbork centrum, Westerbork, kamp Westerbork (beiden een week eerder onthuld), Spier, Hooghalen (dorp) en Gasselte.

QR-code

Op de steen is een plaquette geplaatst en hierop staat een QR-code en middels het scannen hiervan kun je het verhaal horen en lezen. Ook via de website kun je het fragment lezen en beluisteren (https://liberationroute.nl/the-netherlands/pois/c/cowardly-executions-at-spier) De moderne middelen van nu zorgen er voor, dat de informatie heel toegankelijk wordt voor jongeren.

Jan Smit, een ooggetuige uit die tijd, werd uitgenodigd om de steen te onthullen en vervolgens werd het fragment via de luidsprekers uitgezonden.

Na de bloemleggingen ging de gehele groep naar het monument van de Franse parachutisten. Hier vertelde Henk Brink uit Spier het verhaal over wat er zich in die laatste dagen van de oorlog allemaal heeft afgespeeld in en rond Spier. 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.