dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Regio

Volop werk in de Drentse horeca

Geplaatst op donderdag 17 mei 2018 10:13
  • © Pixabay

pinterestmail

Regio - Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe neemt in april verder af. Vooral uit uitzendbureaus, bouw, landbouw en horeca doen minder mensen een beroep op de WW. Nu het hoogseizoen nadert, kampt de horeca met personeelstekorten. Vacatures voor koks en bedienend personeel zijn moeilijk vervulbaar.

Eind april telde Drenthe 10.703 WW-uitkeringen. Dat is 4,4% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe nam in april af met 545 uitkeringen (-4,8%). Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Drenthe 24,3% (3.430) minder WW-uitkeringen.

  • gallerij afbeelding

    WW-uitkeringen in april in Drenthe. © UWV

Kansen in de horeca

In de aanloop naar de zomer piekt de werkgelegenheid in de horeca. Ook op langere termijn is het aantal banen in de horeca sterk gestegen. UWV verwacht dat deze banengroei de komende jaren doorzet. Landelijk telt de horeca in 2019 naar verwachting 442 duizend banen. Dat zijn er 10.000 meer dan nu. In Drenthe is de werkgelegenheid in de horeca sterk seizoensgebonden. Vandaar dat de vraag naar personeel in Drenthe vooral nu toeneemt. De belangrijkste beroepsgroepen in de horeca zijn koks, kelners en barpersoneel en keukenhulpen.

Opleiding tot horecamedewerker bij Wildlands

Door de aantrekkende werkgelegenheid biedt de horeca kansen voor werkzoekenden. Affiniteit en motivatie zijn het belangrijkste. Begin dit jaar is er bij Wildlands Adventure Zoo Emmen in samenwerking met onder meer UWV en Drenthe College een interne opleiding gestart om werklozen op te leiden tot allround horecamedewerker.

Sanne Kaster is een van deze deelnemers. 'Ik kreeg een uitnodiging van UWV voor een voorlichtingsbijeenkomst voor deze opleiding, hier hoefde ik geen seconde over na te denken', vertelt Sanne enthousiast. 'Deze kans wilde ik grijpen. Werken op zo’n geweldige werkplek, daar kon ik alleen maar van dromen. Na de informatiebijeenkomst volgde nog een voorlichtingsdag met workshops en daarna kon ik beginnen met de opleiding. Dat betekent dat ik nu drie dagen per week opleiding heb en 1 dag in de week in het park aan het werk ben. Dat is af en toe best even pittig, maar ik krijg er heel veel energie van. De opleiding is heel gevarieerd en we doen ook veel aan teambuilding. In mei hoop ik mijn certificaat te behalen en dan kan ik echt aan de slag. Met mensen werken is mijn kracht, dus ik voel me helemaal in mijn element.'

Meer vacatures

Het aantal vacatures voor koks, kelners en keukenhulpen is het afgelopen jaar sterk toegenomen in Drenthe. Ontstonden er in 2016 nog 334 vacatures voor deze beroepsgroepen, in 2017 nam dit toe tot 433 vacatures (+30%). Gemiddeld over alle beroepen was de toename 15%. De meeste vacatures in 2016 en 2017 waren voor kelners & barpersoneel. Volgens onderzoeksbureau ABF staan vooral vacatures voor kok en medewerker fastfood langer dan drie maanden open en zijn dus vaker moeilijk vervulbaar.

In april afname WW in heel Nederland

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind april uit op 314.271. Dat is 3,5% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 327.141. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 3,9% (-12.870). Een jaar eerder telde Nederland nog 401.483 WW-uitkeringen. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen in Nederland het afgelopen jaar met 21,7% (-87.212).

Regionale verschillen

In alle drie de noordelijke provincies nam de WW in april af. Ook de afname van WW-uitkeringen ten opzichte van vorig jaar deed zich overal in Noord-Nederland voor.

UWV verstrekte eind april in de provincie Groningen 11.337 WW-uitkeringen; 4,8% minder dan vorige maand. In Groningen was het aantal WW-uitkeringen eind april 25,1% lager dan vorig jaar.
Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in april met 5,1% gedaald naar 13.252. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Friesland sprake van een daling van 25,2%.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.