dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Regio

Sijbenga gaat biologische paddenstoelen kweken

Geplaatst op donderdag 17 januari 2019 10:39
  • Jolanda en Kees Wijbenga met rechts gedeputeerde Jumelet. © NDC/ Ron de Vos

pinterestmail

Hooghalen - Pluimveehouders Kees en Jolanda Sijbenga zijn weer een stap verder in het realiseren van hun duurzame agrarische doel. Over een tijdje gaan ze namelijk biologische paddenstoelen (Stropharia) kweken en dat kan dankzij een Europese POP3-subsidie, die via de provincie wordt verstrekt.

Daarmee is sinds 2014 100 miljoen euro verstrekt aan allerlei innovatieve agrarische initiatieven. Vanwege die mijlpaal kwam gedeputeerde Jumelet donderdagmorgen op bezoek om de subsidie symbolisch uit te reiken op het bijna 100 jaar oude bedrijf, de Dennenhoeve; van Sijbenga.

Biologisch

Sijbenga draagt duurzame landbouw al langer een warm hart toe ('voor behoud van de aarde') en zocht een invulling voor de leegstaande varkensschuur: 'Er komen klimaatcellen in de schuur waar we de stropharia-paddenstelen gaan kweken. In die cellen kun je de temperatuur en vochtigheid goed regelen en daar staat en valt alles mee. Deze paddenstoelen worden nu alleen hobbymatig gekweekt en ik wil het op grote schaal en biologisch doen. Dit voorjaar kunnen we echt biologisch boeren, want dat duurt altijd even voordat dat kan en dan past dit er goed bij. De paddenstoel is een goede vleesvervanger. Het groeit op onze eigen biologische stro en na gebruik kan het dienen als voeding voor onze kippen. Daarna gaat het op de mestbult en is de cirkel rond.'

Sijbenga heeft al een afnemer in Haulerwijk die de paddenstoelen in glazen conservenpotjes doet: 'Maar de bedoeling is om ook de versmarkt te bedienen, zoals de horeca.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.