dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Smilde

Meer duidelijk over Drents volkslied

Geplaatst op zaterdag 12 februari 2011 08:56
  • Charles de Haas (re) overhandigd het boekje aan Sem Schilt © NDC mediagroep/ Ron de Vos

  • Deze bewoners kenden het volkslied goed. © NDC mediagroep/ Ron de Vos

  • Sommigen gingen er voor staan bij het zingen. © NDC mediagroep/ Ron de Vos

pinterestmail

SMILDE - We kunnen er niet meer omheen: het Drents volkslied is geschreven door Jan Jantinus Uilenberg en niet door zijn vader Jan Uilenberg. Dat blijkt uit het onderzoek dat Arjan van Westen gedaan heeft in verband met het schrijven van het boekje over de oorsprong van dit volkslied. Dit schreef hij in opdracht van de Onafhankelijke Pertij Drenthe (OPD), tevens uitgever.

Het eerste exemplaar van het boekje werd gisteren in de woonzorgcentrum De Driemaster in Smilde door de voorman van de OPD, Charles de Haas overhandigd aan kickbokskampioen Sem Schilt uit Zuidlaren. De van origine Rotterdammer kende het volkslied inmiddels ook deels, maar zong na de presentatie niet mee: 'Dat mocht ik vroeger op school ook al niet en dat leek me nu ook geen goed idee.' Saillant detail is dat de schrijver van het volkslied in de Tweede Wereldoorlog 'fout' was. Hij was tot 1943 lid van de NSB en actief voor de Kultuurkamer. Het boekje is onder meer te verkrijgen via de OPD.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.