dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Westerbork

OM eist twee jaar cel voor autoroof en gijzeling

Geplaatst op dinsdag 13 maart 2018 14:04
  • © Pixabay

pinterestmail

Westerbork – Een 37-jarige man uit Leeuwarden hoorde dinsdag twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk tegen. Op 28 oktober vorig jaar stal hij met geweld een auto bij een garage in Westerbork.

De man was begin oktober door justitie ondergebracht in Orvelte. Hij zat in een getuigenbeschermingsprogramma, omdat hij in Leeuwarden werd bedreigd door leden van motorclub No Surrender. Hij vond dat zijn toenmalige vriendin ook uit Friesland weg moest, omdat ze daar niet veilig was. 

Op 28 oktober zag hij bij een garage in Westerbork een auto met draaiende motor staan. Hij had geen geld voor een taxi en besloot de auto te stelen. Een monteur probeerde het te voorkomen door voor de auto te springen. Hij belandde op de motorkap, werd meegesleurd en viel even verderop op straat. De man raakte lichtgewond. In de rechtszaal bood de Fries zijn excuses aan de monteur aan.

Diefstal

Onderweg naar Leeuwarden reed hij nog naar Emmen, waar hij benzine stal. In Hardegarijp stal hij twee kentekenplaten. 

Ondanks het getuigenbeschermingsgprogramma bleef de man de dagen erna in Leeuwarden. Daar werd hij 3 november opgepakt, nadat meerdere mensen 112 hadden gebeld. 

Ze hadden gezien hoe de Fries op straat zijn vriendin met geweld dwong bij hem in de auto te stappen. Later werd hij bij haar thuis aangehouden. Het OM ziet dit als vrijheidsberoving. Ook beschuldigt het de Leeuwarder van het bedreigen van een kennis met een autokrik.

Na zijn arrestatie gooide justitie hem uit het beschermingsprogramma. In de rechtszaal in Assen bleek de man vooral boos op zijn ex-vriendin. Hij beweerde dat hij veel voor haar had gedaan, maar stank voor dank gekregen had.

Uitspraak: 27 maart. (ADP)

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.