dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Westerbork

Drenthe in Debat geen debat. Meer een praatavond

Geplaatst op Thursday 17 May 2018 09:15
  • David de Leeuw, eigenaar hotel/restaurant Abdij de Westerburcht wordt geïnterviewd. © NDC/ Ron de Vos

  • Albert Kuper geeft uitleg bij het bevrijdingsmonument. © NDC/ Ron de Vos

  • Klijnsma in gesprek met vrijwilliger van het knipkunstmuseum. © NDC/ Ron de Vos

  • Knipster aan het werk. © NDC/ Ron de Vos

  • Roos Nachtegaal geeft uitleg. © NDC/ Ron de Vos

  • Ontvangst van de Statenleden in Witteveen. © NDC/ Ron de Vos

  • Hilco Zeewuster breekt een lans voor starterswoningen. © NDC/ Ron de Vos

  • Uitleg over de winkels door Jacob Muller. © NDC/ Ron de Vos

pinterestmail

Westerbork - Drenthe in Debat. Het was woensdagavond het sluitstuk van een middag werkbezoeken van pakweg twintig Statenleden aan Witteveen en Westerbork. Het woord debat kon geschrapt, want dat was er niet, maar er vielen wel wat visies op te tekenen vanuit zaal Meursinge. Mogelijk nuttig als aanvulling op de provinciale Omgevingsvisie, waar in oktober een stempel op gezet wordt.

Met deze eerste editie van Drenthe in Debat wilde provinciale staten in gesprek over diverse onderwerpen en dilemma’s uit deze visie. Zoals de waarden van Drenthe. Voor de een staat Drenthe gelijk aan kleinschaligheid, rust en ruimte. De ander noemt Drenthe in één adem met de TT. 

Natuur

Aan de hand van enkele thema's probeerden de interviewers van RTV Drenthe en de provincie reacties te ontlokken bij de aanwezigen die vooral bestonden uit vertegenwoordigers van organisaties, instanties en andere groeperingen. Die hadden hun verhaal wel klaar en er kon onder andere opgetekend kon worden dat rust, ruimte en natuur op nummer één staat als het gaat om wat belangrijk is als het gaat om Drenthe. Direct gevolgd door 'oorspronkelijkheid' en 'naoberschap'. Maar ook werd door enkelen uit de toeristische sector en horeca aangegeven dat er ruimte moet zijn voor reuring, zoals Raymond Beerendonk van camping de Reeënwissel in Hoogersmilde: 'Wij hebben geen problemen met de natuur. We zitten met ons bedrijf aan de rand en daar moet ruimte zijn voor ontwikkeling, maar het moet geen kermis worden.'

TT-circuit

Beerendonk bleek wel content met hoe het gaat, maar betreurt het nogal dat de recreatieve ontwikkelingen op het TT-circuit, nog voordat de Omgevingsvisie is vastgesteld, niet doorgaan: 'Het is jammer dat het door de provincie is afgeschoten en dat de gemeente Assen overrulled wordt. Dood- en doodzonde.' Hij beschouwt dat als een gemiste kans wat betreft reuring voor gezinnen met kinderen die in dit deel van Drenthe op vakantie komen en de Drenten zelf die wel wat anders willen..

Bescherming

Dat het toerisme een belangrijk aandeel heeft in het behoud van de leefbaarheid in Drenthe was een andere brede opvatting en dat de natuur wel gebruikt mag worden, maar wel met mate. Vooral Het Drentse Landschap hamerde er via Teddy Bezuijen op dat bescherming voorop staat: 'Beschermen van de natuur is belangrijk. Dan pas benutten. Wees er zuinig op. We willen er voor zorgen dat mensen er bewust mee omgaan. Ook de mensen die daar van genieten zijn een pijler van de toeristische economie. Beschermen, beleven en benutten. In die volgorde.'

Een natuurliefhebber liet weten dat bescherming niet voldoende is: 'De natuur wordt slechter en slechter. Het gaat overal stuk. Niet beschermen, maar herstellen.' 

Te laat

Dat Drenthe in Debat te laat zou zijn, zoals Thea Potharst van de Partij voor de Dieren vanuit de zaal constateerde werd met enige instemming ontvangen, maar werd ontkend door iemand van het organisatiecomité. Het kon niet eerder wegens agendatechnische redenen, was de verklaring. En dat het debat daags voor de sluitingstermijn voor zienswijzen op het Omgevingsplan was, was geen kwade opzet. Reacties kunnen nog steeds ingediend worden, werd geruststellend gemeld.

Witteveen

Voorafgaand aan de 'debatavond' waren de Statenleden op werkbezoek in Witteveen, het actieve dorp dat eigenhandig en voortvarend de leefbaarheid heeft opgekrikt en nog verder gaat ontwikkelen. Ze kregen alle ins en outs van de werkwijze te horen. Een indrukwekkend praktijkverhaal voor de bestuurders, die onder indruk waren van de resultaten. Dat waren ze ook wel in Westerbork waar ze uitleg kregen over het Museum voor papierknipkunst, de verandering van het dorpscentrum (plein), het horecaplein, de relatie tussen het dorp en Kamp Westerbork, het verenigingsleven, de noodzaak van woningen voor starters, de toekomst van het winkelbestand en het belang van toerisme voor Westerbork. Hilco Zeewuster hamerde er bijvoorbeeld op dat woningen voor starters onontbeerlijk zijn om de eigen jongeren in het dorp te kunnen houden.

CdK

Commissaris der Koning, Jetta Klijnsma, uiteraard ook van de partij, was opgetogen over wat ze had gehoord en gezien: 'Het was een cadeau voor ons. We hebben Westerbork in een notendop voorbij zien komen. De mooie dingen en de verlangens, als mobiliteit, betaalbare woningen. Daar kunnen we mee doorstappen. Het project in Witteveen is erg bijzonder. Dat je alle bewoners er zo bij betrekt en dat je met twee 'makelaars' al die mensen met hun kwaliteiten koppelt.' Klijnsma vindt en verwacht dat Drentse dorpen meer bezoek gaan krijgen van hun bestuurders: 'De Staten zullen vaker de boer op gaan en zeker twee keer per jaar de provincie in gaan en heel goed moeten luisteren.'

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.