dossiers
De Provinciale Statenverkiezingen van Flevoland vinden plaats op 20 maar...
De 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo verdween op zondag 4 november. Dr...
Zes provincies en ruim honderd gemeenten verkopen in 2014 Attero aan inv...
Schoolkinderen liepen 75.000 euro bij elkaar maar de activiteiten van de...
Actueel

Tuin Totaal Oranje zet tuincentrum Jan Voortman voort

Geplaatst op donderdag 8 maart 2018 09:45
  • Doorstart van het tuincentrum van Jan Voortman. © Jolieanda Fotografie

pinterestmail

Oranje - Het voormalige tuincentrum van de in 2017 overleden Jan Voortman heeft een grondige herinrichting ondergaan. Met een uitgebreide kwekerij van vaste planten, struiken en bomen én met een tuinkeur-erkend hoveniersbedrijf heeft kersverse eigenaar Martin Frieszo het tuincentrum in oude glorie hersteld. Op 17 en 18 maart kan iedereen zien wat het geworden is.

Het was voor Martin, oud-medewerker van Jan Voortman, een pittige klus om de boel op orde te krijgen: 'Het was echt heel veel werk. Veel achterstallig onderhoud om begrijpelijke redenen, maar het meeste werk zat in het oprumen en weghalen. Op 1 december ben ik met hulp van veel vrienden begonnen en ik hoop donderdag voor de opening klaar te zijn. Het is nu een kwestie van opbouwen.'

Veel hulp

Martin nam de stap, nadat Menno, de broer van Jan, met de vraag kwam wat te doen met het tuincentrum: 'Ik heb er gewerkt, ken het en heb de kennis. Ik ben 33 en ik vind het een mooie kans om dit op te pakken. Vervolegns is het gaan rollen. Ik heb gelukkkig veel hulp gekregen.'

Dat het tuincentrum verder gaat is een opluchting voor Jans partner Sieta, Menno en de ouders van Jan: 'Zijn ouders vinden het hartstikke mooi dat er weer wat gebeurt en weer reuring is.'

Het publiek volgt een wandelroute door de kwekerij en wordt vervolgens in de kas verrast met twee demonstratietuinen, een mooie vijver met vissen en een variëteit aan vaste planten, hulpmiddelen voor de doe-het-zelf tuinier, tuinmeubels en andere tuinartikelen. Hoogtepunt is de aanwezigheid van twee tuinontwerpers die een schets kunnen maken voor iedere tuin.

Opening

Voorafgaand aan het openingsweekend verricht wethouder Dennis Bouwman op vrijdagmiddag omstreeks 16.00 uur de officiële opening in het bijzijn van omwonenden, leveranciers, familie en vrienden. Ook zij krijgen een rondleiding door het groencentrum waarna ze in de kas het glas heffen op Tuin Totaal Oranje.

Eerste voorjaarsweekend

De timing van de opening sluit goed aan bij de start van een nieuw seizoen en bezoekers vinden bij Tuin Totaal Oranje betaalbare nieuwe aanplant, diverse tuinbenodigdheden en goede adviezen. Als vanouds (Jan is groot geworden met de verkoop van vaste planten voor 50 cent)  zijn er vaste planten verkrijgbaar vanaf € 0,50 per stuk en in het openingsweekend zijn er allerhande aanbiedingen. Kinderen kunnen zich vrij bewegen en in de kas is een gezellige koffiebar aanwezig voor een gratis versnapering.

Het publiek is welkom op zaterdag 17 maart tussen 9.00 en 17.00 uur en op zondag 18 maart tussen 11.00 en 17.00 uur.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.