Gezondheid

Bewuster leven aanhoudend populair

( Advertorial )
  • Yoga © De Yogaboom

pinterestmail

Bewuster leven is iets waar veel mensen zich vandaag de dag mee bezig houden.

De economische crisis, klimaatverandering en de veranderende maatschappij zijn voor veel mensen aanleiding om zich bewuster bezig te houden met onder andere hun eigen welzijn en het milieu. Een meer bewuste levensstijl kan zich op verschillende manieren uiten. De één richt zich op de gezondheid, door beter te gaan eten en meer te gaan bewegen. De ander zoekt zijn of haar heil op spiritueel terrein. Werd je een paar jaar geleden nog vreemd aangekeken als je zei dat je mediteerde, vandaag de dag is het heel normaal. Een andere uitingsvorm van bewust leven, is de minimalistische levensstijl. Mensen die minimalistisch leven proberen alle niet-essentiële spullen uit hun leven te verwijderen om zo meer rust te creëren.

Gezonder leven

Bewuster leven houdt voor velen een gezondere leefstijl in, waarin men gezond eet en voldoende beweegt. Vanuit de overheid (denk aan de balansdag) en de media is er erg veel aandacht voor dit thema. Veel televisieprogramma’s besteden ook aandacht aan afvallen en een gezonde levensstijl en in de boekenwinkels staan de boeken over een gezonde diëten breed uitgestald. De nadruk ligt in veel gevallen op natuurlijke voeding; niet te veel snoepen en veel verse producten eten. Daarbij is ook eten met aandacht van belang: niet gedachteloos je avondeten voor de tv opeten, maar aan tafel zitten en (met de hele familie) genieten van de maaltijd.

Wat betreft beweging is hardlopen de hedendaagse trend. Hardlopen kan altijd en overal en men hoeft er niet voor naar de sportschool, maar kan zo de voordeur uitstappen. Hiervoor is wel de nodigde discipline vereist. Daarom zijn er allerhande hulpmiddelen die worden ingezet om mensen in beweging te krijgen, zoals stappentellers, digitale hardloopcoaches en vele andere apps. Eén van de nieuwste trends is het zogenaamde Figure running, waarbij mensen met GPS een figuurtje kunnen tekenen op een plattegrond.

Spiritualiteit

Mindfulness is een term die tegenwoordig bij iedereen wel bekend is. Het gaat erom meer bewust bezig te zijn met wat je doet. In het hier en nu zijn, is een belangrijke ‘mantra’ voor mensen die zich met mindfulness bezig houden. In de huidige maatschappij, waarin hard gewerkt wordt en waar van alle kanten aandacht wordt opgeëist (denk aan social media, overal geluid etc.), hebben we haast geen tijd meer om ergens bij stil te staan. Na een drukke dag werken, denken we het liefst nergens meer aan en ploffen we gedachteloos achter een tv- of computerscherm. Bij velen vliegen dagen en weken voorbij, zonder dat ze er erg in hebben. Door bewuster bezig te zijn met alles wat je doet - door mindful te zijn – ontsnappen veel mensen aan de hectiek van alledag en vinden ze hun rust. Veel mensen proberen een mindful moment te creëren door zich op een bepaald moment op de dag even terug te trekken, de stilte op te zoeken en weer tot zichzelf te komen. Meditatie en yoga zijn twee populaire activiteiten die hierbij helpen en die door steeds meer mensen worden beoefend.

Minimalisme

Een andere trend die te maken heeft met bewust leven is de minimalistische leefstijl. Minimalisten proberen het aantal spullen in hun leven drastisch te verminderen om zo rust te creëren. Heel veel spullen om je heen verzamelen kan een onrustig gevoel geven en hechting aan al deze spullen zou rust in de weg staan. Door de eigen bezittingen te beperken wordt overbodige ballast uit het leven verwijderd en kan men zich richten op waar het echt om draait. Tevreden zijn met wat je hebt en wat je nodig hebt werkt volgens de minimalisten heel bevrijdend.

De ene minimalist gaat verder in het minimaliseren dan de ander. De 100 things list, of zelfs de 50 things list zijn populaire begrippen binnen deze groep. Mensen proberen hun bezittingen tot een vastgesteld aantal te beperken. Deze enorme reductie van spullen kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder de moderne technologie. Alles wat digitaal kan, gaat digitaal. Boeken worden gelezen met een e-reader, muziek wordt gestreamd via Spotify en eigen muziek, foto’s en andere bestanden worden opgeslagen op de pc of op een online server, zoals bij STRATO.

De essentie van het minimalisme is: minder spullen is meer rust. Veel mensen zullen dit ten dele goed herkennen. Een opgeruimde kledingkast of een opgeruimd kantoor kan een heel rustig gevoel geven. Misschien is het minimalisme ook iets voor u?

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.