Evenementen

Neem een kijkje bij een imker in Beilen

Geplaatst op zondag 8 juli 2018 12:30
  • © Ron de Vos

pinterestmail

Beilen - In het weekend van 14 en 15 juli openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Dat is ook in Beilen het geval, maar dan alleen op zaterdag 14 juli.

Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij. Dus ook bij u in de buurt. Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar veilig in een bijenpak zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Zaterdag 14 juli kunnen bezoekers van 10.00 tot 16.00 uur terecht aan de Schapendrift, Beilen (hoek Sportlaan)

Meer informatie is te vinden op  www.bijenhouders.nl//landelijke-open-imkerijdag open imkerijdag. Daar vindt u ook het volledige overzicht van alle deelnemende imkers en openingstijden.

De Landelijke Open Imkerijdag wordt georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse BijenhoudersVereniging in Wageningen: www.bijenhouders.nl

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.