Exposities

Bijzonder kunstwerk Jonathan Marshall in expositie Drents Museum

Geplaatst op dinsdag 29 juli 2014 12:42
  • Jonathan Marshall, Narthecium Man, After Homo Tyrolensis, 2012. © Sake Elzinga

pinterestmail

Assen - Een hedendaagse mummie van de Amerikaanse kunstenaar Jonathan Marshall is vanaf nu te zien in de tentoonstelling 'Mummies – overleden na de dood'.

Het Drents Museum is er in geslaagd het kunstwerk 'Narthecium Man, After Homo Tyrolensis' uit 2012 naar Assen te halen. De mummietentoonstelling waarbij 60 mensen- en dierenmummies uit de hele wereld bij elkaar zijn gebracht, loopt nog tot en met 31 augustus, waarna de expositie een internationale tournee maakt.

Ötzi, de beroemde ijsmummie

In een van zijn meest recente projecten maakt Jonathan Marshall (1981) mummies naar voorbeelden uit internationale musea. Met het werk ‘Narthecium Man’ dat in het Drents Museum gepresenteerd wordt, verwijst Marshall naar de beroemde ‘Iceman’ Ötzi, die in 1991 in de Ötztaler Alpen (Italië) werd gevonden en uitzonderlijk goed bewaard is gebleven.

Jonathan Marshall, die in Brooklyn (New York) woont en werkt, maakt schilderijen, beelden, installaties en grote quilts. In zijn werk verbindt hij verschillende disciplines en materialen met elkaar. Met ‘Narthecium Man’ zet Marshall het publiek op het verkeerde been. Op basis van wat we weten uit culturen uit het verleden beoordelen we het object dat we zien. Maar niets is wat het lijkt. Zo doen de verschillende tatoeages op het kunstwerk direct denken aan de ijsmummie Ötzi, die circa 60 tatoeages over zijn lichaam had. De tatoeages die Marshall heeft aangebracht, zijn de tatoeages van een vriend van hem.

 

 

 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.