Exposities

Ooggetuige Salo Muller te gast in Kamp Westerbork

Geplaatst op donderdag 17 mei 2018 12:28
  • © Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

pinterestmail

Hooghalen - Op zondag 27 mei vertelt ooggetuige Salo Muller zijn verhaal in het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De Amsterdamse Salo is pas 5 jaar als hij moet onderduiken nadat zijn ouders zijn opgepakt. Salo Muller draagt deze pijnlijke geschiedenis nog altijd met zich mee.

‘Tot vanavond en lief zijn hoor!’ Dat zijn de laatste woorden van moeder als ze Salo in 1941 naar school brengt. Enkele uren later wordt ze bij een razzia opgepakt en samen met haar man afgevoerd naar Westerbork, het tussenstation naar de eindbestemming Auschwitz. Daar worden de ouders van Salo vermoord. Nadat zijn ouders opgepakt zijn, komt de 5-jarige Salo via de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg, terecht bij zijn oom Louis en tante Ju. Salo Muller: ‘Ik was weg uit die rare crèche, en weer veilig bij mijn oom en tante. Totdat ik zag dat mijn tante een klein koffertje inpakte. Dat was voor mij. Ik moest dezelfde avond alweer weg. Nu begon mijn tocht langs verschillende adressen. Van Amersfoort naar Zaandijk, naar Koog aan de Zaan en naar Friesland. Ik vond het naar en eng om onderweg te zijn. Je ging naar het onbekende, waar je steeds weer met nieuwe, vreemde mensen moest omgaan.’

Japje Mulder

Uiteindelijk verblijft Salo, onder de schuilnaam Japje Mulder, tot het eind van de oorlog bij zijn pleegouders in het Friese Ureterp. Als tante Ju na de bevrijding Salo komt ophalen, raakt hij helemaal in de war. Moet hij nu ook weer uit Ureterp weg? En zou hij zijn vader en moeder weer terugzien?

Fysiotherapeut bij Ajax

Na de oorlog wordt Salo fysiotherapeut en maakt in deze functie de grote successen van Ajax in de jaren zeventig mee. Hij zit naast Rinus Michels op de bank en behandelt de kwetsuren van grote voetballers zoals Johan Cruijff. De pijnlijke jeugd van Salo is van grote invloed geweest op zijn verdere leven: ‘Ik had last van extreme verlatingsangst, vooral bij Europese uitwedstrijden met Ajax.’ Tot op de dag van vandaag loopt Salo rond met de vraag: Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Museum

Na afloop van de lezing, die zondag 27 mei om 14.00 uur begint, beantwoordt Salo Muller graag vragen van het publiek. De toegang voor de lezing is bij de entree voor het museum inbegrepen.

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.