Muziek

Luthers Bach Ensemble brengt Matthäus-Passion

Geplaatst op zaterdag 7 februari 2015 15:43
  • © Koos Heeres

pinterestmail

Assen - Het Luthers Bach Ensemble voert op vrijdag 6 maart een bijzondere Matthäus-Passion uit in de Jozefkerk in Assen. Aan dit alom bekende oratorium van Bach is een aantal dramatische elementen toegevoegd.

De regie van deze (semi-)scenische uitvoering is in handen van Jos Visscher. Hoewel de Matthäus-Passion door Bach geschreven is als een oratorium, bevatten zowel tekst als muziek veel dramatische, opera-achtige elementen. Het bekende werk is te typeren als een meeslepend verhaal met een grote spanningsboog; een verhaal over een onafwendbaar lot. Normaal gesproken is een uitvoering van de Matthäus een vrij statische gebeurtenis. Het publiek beleeft het verhaal van het lijden en sterven van Jezus mee door te luisteren naar de evangelist, de overige solisten, het orkest en het koor.

Theatrale elementen

Het Luthers Bach Ensemble (LBE) heeft bij de komende Matthäus-uitvoeringen echter theatrale elementen toegevoegd aan het verhaal, wat het drama versterkt. Deze semi-scenische uitvoering van Bachs meesterwerk staat onder regie van Jos Visscher. Hij heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op het schrijven en regisseren van muziektheater. Zo maakte hij in samenwerking met Jan Misdom en het Misdom Consort vier kameropera’s.

In de scenische Matthäus vervullen het koor en (met name) de solisten van het LBE niet alleen een zangersrol, maar zijn zij ook acteurs. Het gaat niet zo ver dat het muziektheater wordt, de enscenering blijft sober. De muziek voert de boventoon, zodat het publiek vooral daarvan kan genieten. Er is echter wel sprake van het uitlichten van bepaalde personages, waarbij kleding en kleuren de karakters accentueren. Verder zingen de zangers ook nog uit het hoofd. Hierdoor kunnen de toeschouwers het verhaal intenser meebeleven en krijgt de muziek meer betekenis.

Solisten

Het LBE kiest voor een opzet met solisten, koor en orkest zoals de oude Bach dat ook deed. De solisten zingen mee in beide (klein bezette) koren. Met zijn eigen onvolprezen barokorkest staat het LBE garant voor een viertal uitvoeringen van formaat.

De uitvoering begint om 19.30 uur. Kaarten: www.luthersbachensemble.nl . Ook bij Warenhuis Vanderveen in Assen zijn kaarten verkrijgbaar.
 

whatsappTip de redactie via WhatsApp! Voeg 'Dekrantvanmiddendrenthe' toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.
LAAT EEN BERICHT ACHTER

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.